Uygulama Toplulukları Aşama 2:

Ümit Erinç
3 min readMar 1, 2023

Topluluğa Katılın veya Topluluğu Oluşturun

Amaç doğrultusunda tasarlayın ve ihtiyaçla birlikte gelişin. Önceki aşamada işbirliği içinde oluşturulan uygulama topluluğu kanvası, perspektifleri koordine etmek ve faaliyetleri ortak bir amaca yönlendirmek için grup hizalaması sağlar. Kanvası canlı bir belge olarak görmeye devam etmek ve lansman aşamasında geri bildirimlere dayanarak değiştirmek önemlidir. Erken ağ oluşturma, ilk temeli veya çekirdek grubu oluşturan, ortak bir anlayışa sahip bir dizi adayı tanımlar.

Lansman etkinliğinin amacı, ilk üyeliği güvence altına almak, amaç doğrultusunda iş birliği yapmak, vizyon, üyelik kuralları ve yol gösterici ilkeleri içeren topluluk tüzüğü yazmaktır. Zaten sponsorluk kazandıysanız, topluluk için yarım günlük bir lansman atölyesi düzenleyin. Kuruluşunuzun haber akışında açık bir davet yayınlayın. Erken paydaş desteğinden yoksunsanız, yumuşak bir lansman olarak küçük bir grupla daha kısa, gayri resmi bir başlangıç atölyesi düzenlemeniz gerekebilir. Sonraki adım etkinliklerine odaklanmak ve topluluk üyelerinin etkinlik sonrası katılımını sağlamak amacıyla lansman atölyesi sırasında topluluk iş listesi oluşturun.

Kişisel ilişkiler kurmak ve erken çekirdek grubunuzu pekiştirmek için iş arkadaşlarınıza ulaşın. Yeni üyeler kabul ederken, bu bireylerin neden zamanlarını ve enerjilerini harcamaları gerektiğini açıklığa kavuşturmak için dört tanımlayıcı soruyu göz önünde bulundurun:

1. Amaçlar: Topluluğun hedefine uygun bir rolde mi?

2. Zorluklar: Topluluk tarafından ele alınan sorunlarla karşı karşıya mı?

3. Öğretme: Topluluk, işlerinde daha iyi olmalarına yardımcı olur mu?

4. Öğrenme: Topluluk onlardan ne öğrenebilir?

Lansman aşamasının üç aya kadar sürmesini hedefleyerek hiyerarşisiz ağ oluşturmaya, enerjik iş birliğine ve kısa vadeli somut çıktılara odaklanın. Problem çözme ve bilgi paylaşımı ile başlayın; bilgi yaratma daha sonra gelir. 10 ve altında üyelerden oluşan topluluklar küçük, bağlı ekipler olarak çalışabilirler. Topluluklar büyüdükçe katılım düzeyleri değişir. Büyük, gayri resmi topluluklarda, üyelik tipik olarak üç katılım seviyesine ayrılır.

  1. Çekirdek (1%): Bu bireyler aktif olarak topluluk faaliyetlerine katılır ve düzenli olarak yeni materyallere katkıda bulunurlar.
  2. Aktif (9%): Bu üyeler, faaliyetler ilgi alanlarıyla uyumlu olduğunda katılır ve genellikle mevcut materyalleri günceller.
  3. Pasif (90%): Çoğu üye, hedeflerine katkıda bulunan materyallere erişerek gözlemci olarak hareket eder.

Üyeler, konulara olan ilgilerine ve uygun zamanlarına bağlı olarak katılım düzeyleri arasında geçiş yaparlar. Katkıda bulunmayı kolaylaştırarak daha yüksek katılım düzeylerini teşvik edin. Örneğin, materyali gözden geçirmek, içerik oluşturmaktan daha yumuşak bir öğrenme eğrisi sağlar. Oyunlaştırmanın puanlarından, rozetlerinden ve skor tablolarından yararlanarak topluluk katılımını artırın.

Düzenli bir işbirlikçi faaliyet döngüsü oluşturmak, üyelerin katılımını sağlar ve büyümeyi teşvik eder. Uygulama topluluğuna göre değişmekte birlikte başlatma aşamasında güçlendirici bir tempo göz önünde bulundurun.

  • Günlük: İşbirliği platformu aracılığıyla soruları yanıtlayarak ve zorlukları günlük olarak çözerek değer gösterin. Anlayışlı konular yayınlayın ve konuşmaları kolaylaştırın.
  • Haftalık: Blog gönderileri veya bültenler aracılığıyla güncellemeleri paylaşın. Toplantılardaki veya video konferanslardaki ilerlemeyi gözden geçirin. Topluluğunuzdaki tartışmaları teşvik etmek için haftalık bir çalışma yemeğine, fikir alışverişine veya kitap kulübü gibi etkinliklere ev sahipliği yapın.
  • Aylık: Topluluğun iş listesine odaklanmak, ağ oluşturmayı artırmak, öğrenmeyi kolaylaştırmak ve bir bilgi tabanı oluşturmak için atölye çalışmaları düzenleyin. Tartışmayı ve işbirlikçi problem çözmeyi teşvik etmek için aylık bir meydan okuma, soru veya yardım talebi gönderin.

Uygulama Topluluklarında İvmenin Korunması

Topluluk koordinatörlerinin ek faaliyetler yoluyla ivmeyi korumaları gerekir.

· Paylaşılan bir alanı koruma: Topluluk sitesi ve iş birliği kanalları, ortak bir kimliği desteklemek ve değerli sohbetlere olanak sağlamak için kritik öneme sahiptir.

· Psikolojik güvenliği koruyun: Kabul edildiğini ve saygı duyulduğunu hissetmek ve açık iş birliğini teşvik etmek için güvenli ve hoşgörülü bir ortama ihtiyaç vardır.

· Destek Arayın: Topluluğu organize etmenize ve etkinlikleri desteklemenize yardımcı olacak hevesli şampiyonlar arayın.

· Takvim Oluşturun: Düzenli bir aktivite temposu oluşturun ve buna bağlı kalın. Düzenlilik, güveni ve katılımı artıracaktır.

· Etkinlik Özetleri Hazırlayın: Ekran görüntüleri de dahil olmak üzere etkinliklerden ilginç olanları paylaşın. Bir sonraki etkinliğe katılımı teşvik etmeyi cazip hale getirin.

· Kaynaştırın: Buz kırıcılar, röportajlar, dahili sunum yapanlar, harici konuşmacılar, grup tartışmaları, etkileşimli atölye çalışmaları veya retrospektifler gibi yeni formatlarla denemeler yapın.

· Tanınırlığı Destekleyin: Web kameralarınızı açık bırakarak, çevrimiçi etkinliklerde birbirimizi görebilir hale getirerek eğlenceli kılın. İnsanların tanıma ve tanınmalarını teşvik edin. Tüm çevrimiçi etkinlikleri bir saatin altında tutarak tükenmişlikten kaçının.

· Yaratıcılık: Etkinliklerde hevesli, enerjik ve yaratıcı olun. İnovasyonu teşvik etmek ve güvenlik açığı göstererek empati oluşturmak için ara sıra tema kullanın. Örnekler arasında favori bir tatil fotoğrafını paylaşmak veya aptalca şapka günü gibi gönüllü ekip oluşturma etkinlikleri sayılabilir.

Koordinatörlerin, görüntülü görüşme yorgunluğu ve yüz yüze bağlantı eksikliği nedeniyle uyumun azaldığı uzak uygulama topluluklarını çalıştırırken kolaylaştırma çabalarını artırmaları gerekir.

--

--

26 yıldır aynı işyerinde yazılımcı, doğa sporları seven (hiking, sailing), boomer. www.linkedin.com/in/umiterinc